Verslag van de takkenvisser

Vandaag, de zaterdag voor de Dommelregatta, is het traject verkend, zijn takken die in het water dreven eruit gevist en markeringen en borden geplaatst. Hieronder de bevindingen van de takkenvisser, in de volgorde van de race, dus van start naar finish.

 Het startgebied

Een meerkoet zit bij Zegenwerp, daar verzamelen de boten zich voor de start, op een nest, vlak bij het steigertje. Omdat boten daar waarschijnlijk niet zullen aanleggen (hooguit voor een snelle plaspauze), hebben we dat nest met rust gelaten. De start is bij de vijfde boom aan stuurboordzijde. Bij zegenwerp bij de hockeyvelden vonden we een hockeystick in De Dommel.

In Sint-Michielsgestel

Aan stuurboord zijde staan daar over 350 meter paaltjes in het water. Elk paaltje is met rood/wit lint gemarkeert. Tussen de paaltjes, en dat kan je dus niet zien, zit een beschoeing, op zo'n 20 cm onder water. Blijf daar uit de buurt!

De lelievelden

De velden met lelies zijn laat dit jaar, veel lelies zijn nog niet aan de oppervlak gekomen met hun bladeren. Maar de velden zijn groot, de lelies bloeien nog niet. Kortom, de velden zijn groter dan je denkt en je wilt niet met de riemen door de stengels onder water roeien. Houdt ruime afstand van de lelie-velden.

Het niet-inhalen gebied

Bij Halder, vanaf het theehuis aan stuurboord-zijde en tot net na de brug, maar nog voor de bocht, mag je niet inhalen. Dit gebied is gemarkeerd met borden, aan beide oevers van de Dommel. Bij het inhalen-verbodsbord, dus tegenover het theehuis, staat een kamprechter, die eventueel aanwijzigingen aan de stuurlieden zal geven over de volgorde van passage.

Opmerkelijke zaken langs de baan

  • Kort na de start, en na de paaltjes aan stuurboordzijde, ligt een rijtje vissersboten. De eerste is met een oranje bolletje gemarkeerd.
  • In Halder ligt voor de brug, net na aanvang van het inhaalverbod-gebied, een rij vissersboten aan de bakboordzijde. Ook hier is de eerste met een oranje bolletje gemarkeert.
  • Vlak voor de brug van de A2 is aan bakboordzijde een ondiep gebied, dat is overdadig met bolletjes gemarkeert. Blijf rechts van de bolletjes, dat is tevens de kortste route.
  • Onder de N65, dat is de tweede snelwegbrug, ligt aan stuurboordzijde een kleine ponton, ongeveer 80cm hoog boven het water. Het is met rood/wit lint gemarkeert, maar het ligt in de schaduw van de brug en is wellicht lastig zichtbaar. 
  • Er lag dit jaar weinig snoeihout in de Dommel, maar de takken die we eruit gevist hebben, waren flinke jongens.

Het finishgebied

De finish is natuurlijk bij het Finish-bord, dat staat in de oever aan stuurbord-zijde, tegenover aan bakboord staat een vierkant wit huis met grote ramen. Daar staat, een paar meter voor de finish dus, een groot blauw kunstwerk, een drie meter hoog ding van blauwe glazen bollen. Als je die als roeier kunt zien, dan ben je dus gefinisht.

Het oproei/wisselgebied

Hier staan, ruim na de finish dus, twee hoge zwarte palen in het water. Tussen de linkerpaal en de oever ligt een vuil-vangarm. Voor die vuilvangarm lagen de meeste takken en rommel. De grootste zijn op de kant gegooid. Die vangarm is met rood/wit lint gemarkeerd. Blijf daar rechts van! Ook de tweede paal is gemarkeerd en er liggen een stel bolletjes aan, zodat het voor de oproeiers duidelijk is dat ze (richting Sint-Michielsgestel) dus bakboordzijde moeten houden om die palen links te passeren!

Verder...

Het was heet, en de zon is krachtig! Smeer je goed in met zonnecreme tegen de verbranding.

De buit vandaag was een hockeystick, een hockeybal, een speciekuip en vrij veel pet-flessen (er wordt gebouwd in Sint-Michielsgestel)

Partners

Logo EayFloat Logo StageLight

Dommelregatta GoogleMaps

Volg ons

Roeivereniging De Hertog


Dommelregatta